5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Bundan tam 84 yıl önce toplumun yarısının kadın olduğu ülkemizde, Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Bundan tam 84 yıl önce toplumun yarısının kadın olduğu ülkemizde, Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, kadınların daha insanca ve daha eşit şartlarda yaşaması isteği ile her yıl dünya genelinde hatırlanıyor ve kutlanıyor. Dünya Kadın Hakları Günü, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, çözümler ortaya koyulması için de büyük önem taşıyor.

Türkiye; kadınların tarihe adını altın harflerle yazdırdığı bir coğrafya. Başka hiçbir ülkede emsaline rastlanmayacak cesur, vefakâr, korkusuz, azimli ve mücadeleci kadınların toprağı…

1914 yılında İnâs Darülfünunu adıyla açılan ilk kadın üniversitesi ile atılır kadınların eşitlik mücadelesinin tohumları. 15 Haziran 1923'te Kadınlar Halk Fırkası adıyla bir partinin kuruluş beyannamesini sunan Nezihe Muhiddin ile başlar ilk yükseliş. Bu yükselişin ardından gösterilen çaba karşılığını bulur ve 3 Nisan 1930'da kabul edilen Belediye Kanunu'na göre, kadınlar ilk kez belediye seçimlerinde oy kullanma ve Belediye Meclislerine seçilme hakkını elde eder.

Bu seçimde Sadiye Hanım, 1930 yılında Yusufeli’nin Kılıçkaya Belediyesine Belediye Başkanı seçilerek, ‘Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı’ olur.

1933 yılına gelindiğinde Köy Kanunu’nunda yapılan değişiklikle kadınlar artık muhtar ve heyetlerine seçme ve seçilme hakkını kazanır.Yapılan ilk yerel seçimde, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde, seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçer.

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşir ve 1935 yılı seçimlerde 18 Kadın Milletvekili meclis kürsüsünde kadınların sesi olur.

Tarih 1950 yılına geldiğinde Müfide İlhan, Mersin’de ilk İl kadın belediye başkanı seçilir, ondan ilham alarak nice kadın siyasetçi eşitlik mücadelesine önderlik eder.

1970’de ilk kadın Genel Başkan Behice Boran, İlk Kadın Bakan Türkan Akyol, ilk kadın Meclis Başkan Vekili Nermin Çiftçi ile devam eder kadınların siyasetteki yükselişi… 

1982 yılında artık bu mücadele ülke sınırları dışında boy gösterir ve Filiz Dinçmen, Hollanda Lahey Büyükelçisi görevine getirilerek Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisi unvanını alır. 1983 yılında İmren Aykut ilk seçilmiş kadın bakan ünvanlıyla görev alır.

Takvimler 1990’ları gösterdiğinde artık kadınların yükselişi doruk noktasına ulaşır. 1991’de seçilen ilk kadın vali Lale Aytaman ve ilk kadın Kaymakam Özlem Bozkurt Gevrek’in ardından 1993’de Türkiye ilk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller’le tanışır...

Türkiye Cumhuriyeti, 84 yıldır devam eden seçme ve seçilme hakkıyla birlikte artık kadınlarımız, demokrasinin ve milli iradenin teminatı olduklarını her defasında gösterir. Türk kadını 2002 yılından itibaren hayatın her alanında olduğu gibi siyasi temsilde de büyük bir başarı elde etmiş, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük teşvikleriyle kadın milletvekili sayısı önemli ölçüde gelişme göstermiştir. Kadınlarımızın siyasette daha güçlü temsil edilmesi sağlanmış, 2002 yılında 24 olan parlamentodaki kadın sayısı, Kasım 2015 seçimleriyle 81’e yükselmiştir.

5 Aralık 1934'te kazanılan haklar ile meclisteki milletvekili oranı yüzde 4,6 iken bugün 17,1’e yükselmiş Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaşmıştır.

AK Parti olarak iktidarlarımız döneminde kadınlarımıza hak ettikleri değeri verdik ve ülkemizin gelişme sürecinde rollerini güçlendirdik. Dün olduğu gibi yarın da siyasetten bürokrasiye, kültürel ve sanatsal hayattan sivil toplum faaliyetlerine kadar her alanda kadının katılımını ve rolünü  güçlendirmeye devam edeceğiz.

Aile ve toplumun temeli olan kadın evde, iş yerinde, siyasette, ekonomide karar alma mekanizmalarında etkin rol üstlenmeyi ilelebet sürdürecektir. Türkiye Cumhuriyeti, önce 2023 sonra da 2071 hedeflerine kadın, erkek, genci, yaşlısı el ele hep birlikte yürümeye devam edecektir.

 

 

 

 

 

 

Haberin görselleri